Timp liber

Timp liber

Aqua Park Cozia

Daca urmati faleza raului Olt catre Complexul Balnear Caciulata puteti ajunge rapid si comod la Aqua Park Cozia. Parcul acvatic sa afla in incinta complexului balnear, la o distanta de 1.4Km de pensiune. Piscinele din cadrul complexului sunt disponibile pe tot parcursul anului.

Plimbari cu vaporasul

Pe perioada sezonului estival puteti face plimbari cu vaporasul pe raul Olt. Debarcaderul se afla in parcul central, aflat la doar 550 metri (sau 7 minute de mers pe jos) de pensiune.

Aleea de cura

Aleea de cura, care uneste Caciulata de Calimanesti, este o alee propice pentru plimbari in natura. Aleea are o lungime de 2,3km si poate fi parcursa in aproximativ 40 de minute.

Parcul Central

Parcul Central din Caciulata va invita la momente de relaxare in vecinatatea falezei Raului Olt. Va puteti relaxa admirand peisajul din parc, sau sa intreprindeti o scurta plimbare pe Promenada Oltului CACIULATA, faleza care leaga parcul de complexele balneare.


Mănăstiri

Pentru iubitorii de turism ecumenic Calimanesti-Caciulata ofera posibilitatea sa vizitati cateva dintre cele mai importante asezaminte de cult aflate pe teritoriul judetului Valcea.
Dintre acestea amintim:

Manastirea Cozia

Situata in statiunea Calimanesti-Caciulata, pe malul drept al Oltului, ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul “Sfanta Treime”, la inceput a fost cunoscut sub numele de “Manastirea Nucet”, abia mai tarziu primind numele de “Cozia”, dupa muntele din vecinatate. Biserica Mare cu hramul “Sfanta Treime”, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care ii poarta numele. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei, decedata in 1605.

Manastirea Turnu

La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. In jurul culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi. Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, Mitropolitul Tarii Romanesti. In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite, cum ar fi Castrul Roman Arutela, stanca de piatra denumita Masa lui Traian si baile termale de la Bivolari pe malul stang al Oltului.

Manastirea Stanisoara

Manastire de calugari, cu hramul “Sfantul Gheorghe”, manastirea Stanisoara este amplasata la poalele masivului Cozia, pe versantul sau sudic, pe teritoriul localitatii Calimanesti. Accesul se face pe valea Pausa-Stanisoara pe directia Nord, plecand din halta CFR Pausa-Caciulata, la aproximativ 6 km, sau din statia CFR Turnu, pe directia est, la aproximativ 4 km. In 1747, Gheorghe Clucerul, impreuna cu alti boieri din Pitesti, zidesc aici o biserica ce a fost pustiita in 1788 de navalitorii turci, care au incendiat biserica, iar pe calugari i-au omorat. Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti natural ispititoare. Monahii duc o viata foarte austera, slujbele se tin atat ziua cat si noaptea, iar hrana este fara carne.

Manastirea Frasinei

Situata in comuna Muereasca, la 30 km de Calimanesti-Caciulata, Manastirea Frasinei are de fapt 2 biserici. Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului”, cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului care a construit-o intre anii1860-1863, an in care o si sfinteste. Biserica schitului vechi cu hramul “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii Bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710. Sfantul Calinic opreste intrarea femeilor in manastire, asezand in acest scop in anul 1867 o piatra de legamant la circa doi kilometri de manastire. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele care vor calca hotararea sfantului.


Ghid turistic

Atestarea documentara a judetului Valcea este datata din 8 ianuarie 1392, fiind cuprinsa in Condica Manastirii Cozia, loc unde se conserva hrisovul dat de Domnul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (1386-1418), care daruia manastirii toate drepturile asupra “albinaritului din judetul Valcea”. Situata la poalele Carpatilor Meridionali, pe malurile raului Olt, la o altitudine de 280 – 300 m, statiunea Calimanesti – Caciulata este considerata perla statiunilor de pe Valea Oltului. Este asezata de-a lungul drumului European E15A, la 18 km de Ramnicu Valcea, 81 km de Sibiu si la 187 km de Bucuresti. Clima este specifica depresiunilor subcarpatice adapostite, fara variatii mari de temperaturi, cu veri racoroase si cu ierni relative blande.

Factorii de cura naturala sunt reprezentati de clima protectoare si izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, in principal hipotonice, cu concentratie, compozitie chimica si temperaturi variabile.

Statiunea este indicata in tratamentul bolilor digestive, al bolilor hepatobiliare, boli ale sistemului renal si urinar, in afectiuni respiratorii, in boli ale sistemului nervos periferic, stari reumatismale, stari posttraumatismale, boli ginecologice, ORL, dermatologice, cardiovasculare si de alta natura.

Doctorul francez Joseph Cailat, care in 1854 a poposit o vreme in aceasta zona, a procedat in anul 1859 la analiza apelor minerale de la Calimanesti. In 1869, imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu ape minerale de Calimanesti, care i-au fost expediate in Franta.

In 1893, apa minerala de la Calimanesti-Caciulata a primit medalia de aur la Expozitia Internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles. Primele pavilioane pentru cura de apa minerala dateaza din anul 1910.

Parcul Central din Caciulata va invita la momente de relaxare in vecinatatea falezei Raului Olt. Va puteti relaxa admirand peisajul din parc sau sa intreprindeti o scurta plimbare pe Promenada Oltului, faleza care leaga parcul de complexele balneare.


Trasee turistice

  • CFR Turnu – Manastirea Turnu – Saua la Troita – Valea Turneanu – Mt. Rotunda – Sub Varful Cozia – Cabana Cozia
  • Bivolari (barajul lacului Turnu) – Poiana la Musetel – Saua la Troita
  • Satul Pausa – Saua la Troita – Manastirea Stanisoara – Stanca Coltul lui Damaschin – Curmatura Vladesei – Saua Durduc – Sub Varful Ciuha Mica – Cabana Cozia – Stana Rotunda – Catunul Varateca – CFR Lotru
  • Comuna Jiblea – Varful Pausa – Plaiul Calimanului – Muchia Vladesei – Saua Vladesei – Sub Varful Ciuha Mica – Cabana Cozia
  • Satul Patesti – Muchia Vladesei – Curmatura Vladesei
  • Cabana Cozia – Stana La Mocirle – Varful Omu – Satul Pricoare
  • Stana La Mocirle – Poarta de Piatra
  • Manastirea Turnu – Troita – Pragul Haiducului – Vf. Turneanu – Curmatura Mica – Vf. Ciuha Neamtului – Cabana Cozia
  • Manastirea Stanisoara – Cascada Urzica
  • Manastirea Stanisoara – Stanca Salbaticului – Pestera Mecetul Pustnicului